Много скоро ще видим срив на цените и може би няма

...
Много скоро ще видим срив на цените и може би няма
Коментари Харесай

Предстои срив на цените и не толкова тежка зима

" Много скоро ще видим срив на цените и може би няма да има толкоз тежка зима, колкото се счита сега. В последната седмица фючърсите започнаха да падат, без значение от опасността, че Путин ще спре дефинитивно газа за Европа ", счита икономистът Евгений Кънев.

Пред БНР той съобщи, че концепцията за реформа на европейския енергиен пазар е " да изолира съветския газ като фактор, който носи болест – от газа отива в електричеството, а от електричеството отива във всички сметки ", като с изключение на стопански проблеми това основава и " големи политически проблеми – доста държавни управления към този момент се клатят в Европа ".

По думите на Кънев изолирането на съветския газ като ценообразуващ фактор обаче не е елементарно да се случи, тъй като в преходния интервал, в който би трябвало да се направи промяната, " има огромна възможност Путин да престане да доставя газ изобщо ", а най-вероятно Унгария може да наложи вето върху подхваната политика, която не й обезпечава 100% гаранция, че ще има различен газ.

Икономистът е на мнение, че в актуалната обстановка може да се предприеме кроссубсидиране на взаимен принцип – да се вземе от едните и да се даде на другите, като Европа се раздели на зони - червени да бъдат тези, в които не доближава газ, а зелени – където има допълнително. " И едните да дадат на другите. "

Като по-работещ вид се обрисува основаването на една компания, която да бъде търговец на едро и да договаря количества за цяла Европа, тъй като за задачата се изисква квалифицирано болшинство, счита Кънев.

" Не можах да разбера каква е повода президентът да се занимава с цените на горивата у нас. Допускам, че е някаква политическа акция, която е обвързвана с изборите. Не ми звучи естествено ", разяснява още Евгений Кънев.

Неговото мнение е, че българинът доста от дълго време заплаща повече, " в сравнение с действително коства това, което използва. "

" Единственият метод за усмиряване на цените е изолацията на Русия от търговията с Европа, колкото и да звучи фрапантно като ход. Докато има война, това ще бъде повода за високите цени в Европа и би трябвало да бъдат намерени заместители, да се ускори конкуренцията на тези първични материали от други места, с цел да може да се укроти инфлацията ", уточни още той.

Кънев позволи като доста евентуално да настъпи рецесия в европейската икономика към края на актуалната година. " Това е известно – че инфлацията се лекува с криза, за жалост. "  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР